Muurschildering FPC Dr. S. van Mesdag genomineerd voor Elisabeth van Thüringenprijs

FPC Dr. S. van Mesdag en Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) zijn genomineerd voor de Elisabeth van Thüringenprijs voor een tweede muurschildering. De Elisabeth van Thüringenprijs is een kunstprijs voor een voorbeeldstellend kunstproject in de zorg. Het thema van 2021 is ‘verbinding’. 15 november wordt bekend wie de Elisabeth van Thüringenprijs heeft gewonnen.

FPC Dr. S. van Mesdag en Academie Minerva (Hanzehogeschool Groningen) zijn genomineerd voor de Elisabeth van Thüringenprijs voor een tweede muurschildering. De Elisabeth van Thüringenprijs is een kunstprijs voor een voorbeeldstellend kunstproject in de zorg. Het thema van 2021 is ‘verbinding’. 15 november wordt bekend wie de Elisabeth van Thüringenprijs heeft gewonnen.

Een tweede muurschildering ontworpen door Minerva alumnus Tsjisse Talsma
In juli 2021 is op een kale, betonnen, beveiligingsmuur van Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag door studenten van Academie Minerva een berglandschap geschilderd. Samen met Minerva heeft Van Mesdag het plan ingediend om een tweede muurschildering te realiseren op de betonnen muur rond de TBS-kliniek in Groningen. De Groningse kunstenaar en Minerva-alumnus Tsjisse Talsma heeft Van Mesdag bezocht en rondom het thema verbinding een ontwerp voor een muurschildering gemaakt. De beoogde plek voor het kunstwerk is de grote wandelplaats van de kliniek.

Een schildering om naar te kijken en te reflecteren
Mariëtte van Denderen is Senior onderzoeker en Coördinator Kunstbeleid bij FPC Dr. S. van Mesdag: ‘We zijn trots op deze nominatie. We willen onze TBS-patiënten een uitzicht bieden door nog een scheidingsmuur te beschilderen met een kleurig landschap en een levensloop of een cyclus. De muur die in eerste instantie alleen ter beveiliging dient, krijgt hiermee een tweede functie. Het draagt bij aan een gezond leefklimaat binnen de kliniek. De muur is prettig om naar te kijken, maar vooral ook om te reflecteren en je pad te kunnen kiezen. We hopen dat het tot gespreksstof leidt. Tussen patiënten onderling en met medewerkers, bijvoorbeeld over keuzes die ze nu en in de toekomst gaan maken.’