Stress

Over het algemeen kunnen mensen gelukkig redelijk goed met stress omgaan. Maar als de stress te lang duurt of te hevig is, kan dit je behoorlijk opbreken, zowel geestelijk als lichamelijk. Je slaapt slecht, krijgt last van hoofdpijn, bent altijd moe, bent prikkelbaar, wordt vergeetachtig, krijgt hartkloppingen, gaat meer drinken en ga zo maar door. Het is een langzaam proces, maar uiteindelijk kun je zelfs overspannen worden of een burn-out krijgen.

Omgaan met stress is heel persoonlijk
Iedereen reageert anders op stress en uitdagingen. Waar de één al huilerig wordt van een reuzenrad, staat een ander te trappelen om te bungeejumpen. Dit heeft te maken met je karakter, je genen, je omgeving, maar ook met de mate van controle die je over je eigen leven hebt, of denkt te hebben.

Hoe kun je voorkomen dat je emmer zo vol raakt dat hij overloopt? En wat kun je doen als dat al gebeurd is?

Tips om stress te verminderen:

  • Sport regelmatig
  • Ga een eindje wandelen als je stress op voelt komen
  • Maak je niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt
  • Luister naar je favoriete muziek
  • Probeer dingen in een groter perspectief te zien

Belangrijk:
Heeft de stress je al dusdanig in zijn greep dat je er met bovenstaande tips niet meer uit komt, neem dan contact op met je huisarts. Voor behandeling en mogelijkheden bij Lentis: Informatieservice Lentis.

Contactgegevens

Algemene contactgegevens Postbus 128
9470 AC Zuidlaren
Telefoon 088 114 00 00
Fax 050 409 57 95
Alle bezoekadressen

Informatieservice

Cliënten, familieleden, verwijzers, studenten en anderen die iets willen weten over de geestelijke gezondheidszorg en Lentis, kunnen terecht bij de Informatieservice Lentis:
informatieservice@lentis.nl